mgr Katarzyna Barańska
29 List

Jak dietą wspomagać ochronę organizmu przed szkodliwym smogiem?

Coraz częściej naukowcy podkreślają ważną rolę żywienia w walce przed skutkami wdychania substancji zawartych w smogu. Ważne, aby w naszych codziennych posiłkach zawarte były substancje, które wzmocnią odporność organizmu.

Jednym ze składników, który chroni nasz organizm przed niepożądanymi działaniami zanieczyszczonego powietrza są kwasy Omega-3.  Przyjmowanie dziennie kwasów omega-3 w postaci 2 g oleju rybnego,  polepsza pracę serca i układu krążenia oraz niweluje skutki stresu oksydacyjnego, czyli zaburzenia naturalnej równowagi między rodnikami a antyoksydantami. Aby dostarczyć na co dzień odpowiednią dawkę omega-3 należy wzbogacić swoją dietę w ryby, orzechy, migdały, olej rzepakowy, nasiona lnu czy też pestki dyni.  Pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i nerwowego mają także witaminy B6 i B12. Dobrym źródłem witaminy B6 są: kasza gryczana, indyk, kurczak, czerwona papryka, ziemniaki, warzywa liściaste, np. szpinak czy kapusta. Witaminę B12 w większej zawartości znajdziemy w mięsie, rybach, mleku, jajkach, wędlinach oraz serze.

Będące składnikiem smogu pyły zawieszone nasilają poziom stresu oksydacyjnego, powodując tym samym dysfunkcje układu autonomicznego, przyspieszony rozwój i destabilizację blaszki miażdżycowej, zwiększoną lepkość krwi, zwiększając nadciśnienie i zaburzenia rytmu serca Suplementacja witamin, szczególnie wit C i E może te objawy zminimalizować. Dobrym źródłem witaminy C są: dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka i brukselka, a witaminy E - nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe oraz migdały.

Aby zapobiec chorobom nowotworowym wywołanym przez szkodliwe substancje smogu, należy spożywać warzywa z dużą zawartością  sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Pobudza on detoksykujące enzymy do eliminowania szkodliwych substancji z organizmu. Najwięcej sulforafanu jest w świeżych, surowych brokułach, brukselce oraz kapuście. Warzywa te warto spożywać w postaci lekko obgotowanej, sparzonej wrzątkiem lub przyrządzone na parze.
 

 

Twój komentarz




POKAŻ