mgr Katarzyna Barańska
22 List

Domowe wypieki

Chleb gryczano - jaglany

Składniki:

kasza jaglana                                             250g
kasza gryczana biała (nie palona)             250g
woda źródlana lub filtrowana                     ok.600g (ml)
woda (do uzupełnienia na drugi dzień)      +/- 100g
sól himalajska                                            3 płaskie łyżeczki
płatki owsiane                                            50g

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, wlać 600 ml wody. Całość zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12h. Garnka nie przykrywać szczelnie, zostawić dostęp powietrza. Zawartość garnka mieszać i uzupełniać wodą 100 ml, do poziomu sprzed 12h, zamieszać i odstawić. Gdy zawartość garnka wyraźnie się spieni, przystąpić do przygotowania ciasta. Gdy pomieszczenie jest chłodniejsze może się okazać, że nasze kasze będą gotowe dopiero po 36h (musimy co jakiś czas kontrolować, by kasza była całkowicie przykryta wodą). Część spienionej kaszy odsączyć na sicie, część przełożyć z wodą. Całość zmiksować blenderem, na prawie gładką masę (powinny być wyczuwalne lekkie grudki). Do zblendowanej masy z kasz dodać pozostałe składniki, tj, płatki i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, posypać płatkami gryczanymi, skropić delikatnie wodą, odstawić pod przykryciem do wyrastania. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC, od razu zmniejszyć temperaturę do 200stopni. Piec 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu.

Twój komentarz




POKAŻ