Składniki:
Biała kapusta garść 30g
Burak 2małe sztuki 200g
Sok z cytryny 1łyżeczka
Fasola konserwowa 4łyżki 80g
Kurczak skrzydło 1sztuka 90g
Marchew 1sztuka 50g
Pietruszka korzeń 1sztuka 50g
Majeranek szczypta
Pieprz czarny szczypta
Ziele angielskie 1sztuka
Liść laurowy 1listek
Śmietana 12% 1łyżka
Woda 2szklanki
Ziemniaki 1sztuka 50g
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać i pokroićw kostkę.Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i mięso. Zalać 2szklankami wody. Dodać obrane i pokrojone buraki i poszatkowaną kapustę. Gotować około pół godziny pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Gotować jeszcze około 2 minuty, dodać fasolę. Aby barszcz nabrał koloru po lekkim wystudzeniu dodać do niego kawałęk surowego, startego buraka. Przed podaniem dodać śmietanę.
Twój komentarz