mgr Katarzyna Barańska
07 Sty

Pożywna zupa

Przepis na barszcz po ukraińsku

Składniki:

Biała kapusta  garść 30g

Burak  2małe sztuki  200g

Sok z cytryny  1łyżeczka

Fasola konserwowa  4łyżki 80g

Kurczak skrzydło  1sztuka 90g

Marchew  1sztuka 50g

Pietruszka korzeń  1sztuka 50g

Majeranek  szczypta

Pieprz czarny  szczypta

Ziele angielskie  1sztuka

Liść laurowy  1listek

Śmietana 12%  1łyżka

Woda  2szklanki

Ziemniaki  1sztuka 50g

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać i pokroićw kostkę.Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i mięso. Zalać 2szklankami wody. Dodać obrane i pokrojone buraki i poszatkowaną kapustę. Gotować około pół godziny pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Gotować jeszcze około 2 minuty, dodać fasolę. Aby barszcz nabrał koloru po lekkim wystudzeniu dodać do niego kawałęk surowego, startego buraka. Przed podaniem dodać śmietanę.

 

Twój komentarz




POKAŻ