mgr Katarzyna Barańska
14 Luty

Lekka kolacja

Warzywne curry z cukinią

Składniki:

marchewka  150g

ziemniak  pół sztuki

cukinia  250g

cebula. 1/4 sztuki

zielona papryczka chilli  1sztuka

mleko kokosowe  200ml

kmin rzymski  1szczypta

kurkuma  1/2 łyżeczki

limonka  1/2 sztuki

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę, a cukinię w półplasterki. Cebulę i papryczkę chilli posiekać, włożyć do blendera, dodać połowę mleczka kokosowego oraz kmin rzymski i zmiksować całość na pastę. Do garnka wsypac kurkumę i moment przesmażyć, a następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa i resztę mleka kokosowego. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Wlać zmiksowaną pastę i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać sok z wyciśniętej limonki i w razie potrzeby doprawić do smaku solą.  

 

 

Twój komentarz




POKAŻ