Składniki:
marchewka 150g
ziemniak pół sztuki
cukinia 250g
cebula. 1/4 sztuki
zielona papryczka chilli 1sztuka
mleko kokosowe 200ml
kmin rzymski 1szczypta
kurkuma 1/2 łyżeczki
limonka 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę, a cukinię w półplasterki. Cebulę i papryczkę chilli posiekać, włożyć do blendera, dodać połowę mleczka kokosowego oraz kmin rzymski i zmiksować całość na pastę. Do garnka wsypac kurkumę i moment przesmażyć, a następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa i resztę mleka kokosowego. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Wlać zmiksowaną pastę i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać sok z wyciśniętej limonki i w razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Twój komentarz