Składniki:
Kasza orkiszowa 50g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Cukinia pół sztuki
Papryka lub brokuł 1 kawałek
Suszony tymianek pół łyżeczki
Papryczka chilli pół sztuki
Pomidor 1 mała sztuka
Cebula pół małej sztuki
Ser halloumi 100g
Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć i rozłożyć na talerzu do wystudzenia. Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz papryczkę chilli. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz kawałeczki różyczek brokuła lub pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać tymianek, sól, pieprz i smażyć 5-7 minut, co chwilę mieszając. Dodać ugotowanąkaszę i podgrzać. Ser halloumi pokroić na plasterki, posmarować oliwą i podsmażyć napatelni grillowej. Wymieszać składniki sosu. Podawać z pokrojonym w kosteczkę pomidorem i cienko pokrojoną cebulką. Polać sosem.
Twój komentarz