mgr Katarzyna Barańska
18 Luty

Zestaw lunchowy

Szybki lunch z grillowanym serkiem halloumi

Składniki:

Kasza orkiszowa  50g

Oliwa z oliwek  1 łyżka

Czosnek  1 ząbek

Cukinia  pół sztuki

Papryka lub brokuł  1 kawałek

Suszony tymianek  pół łyżeczki

Papryczka chilli  pół sztuki

Pomidor  1 mała sztuka

Cebula  pół małej sztuki

Ser halloumi  100g

Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć i rozłożyć na talerzu do wystudzenia. Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz papryczkę chilli. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz kawałeczki różyczek brokuła lub pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać tymianek, sól, pieprz i smażyć 5-7 minut, co chwilę mieszając. Dodać ugotowanąkaszę i podgrzać. Ser halloumi pokroić na plasterki, posmarować oliwą i podsmażyć napatelni grillowej. Wymieszać składniki sosu. Podawać z pokrojonym w kosteczkę pomidorem i cienko pokrojoną cebulką. Polać sosem.

Twój komentarz




POKAŻ