mgr Katarzyna Barańska
22 Luty

Sycący obiad

Dorsz w pomidorach z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

Filet z dorsza  1sztuka 150g

Oliwa z oliwek  2łyżeczki

Czosnek  1ząbek

Pomidor  2duże sztuki

Tymianek  1łyżeczka

Pieprz czarny  2szczypty

Ziemniaki  3średnie sztuki 300g

Oliwa z oliwek  1łyżeczka

Rozmaryn  1łyżeczka

Zioła prowansalskie  1łyżeczka

Sposób przygotowania: 

Pomidory pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pomidory i czosnek przecisnięty przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać przyprawy. Następnie patelnię przykryć i dusić przez chwilę. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą z pomidorów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 35 minut. Ziemniaki obrać i gotować od rozpoczęcia wrzenia wody około 10minut. Odcedzić i po przestudzeniu pokroić w półksiężyce. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i położyć pokrojone ziemniaki. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ziołami. Piec w temperaturze 160 stopni, około 30minut.

Twój komentarz




POKAŻ