Składniki:
Filet z dorsza 1sztuka 150g
Oliwa z oliwek 2łyżeczki
Czosnek 1ząbek
Pomidor 2duże sztuki
Tymianek 1łyżeczka
Pieprz czarny 2szczypty
Ziemniaki 3średnie sztuki 300g
Oliwa z oliwek 1łyżeczka
Rozmaryn 1łyżeczka
Zioła prowansalskie 1łyżeczka
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pomidory i czosnek przecisnięty przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać przyprawy. Następnie patelnię przykryć i dusić przez chwilę. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą z pomidorów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 35 minut. Ziemniaki obrać i gotować od rozpoczęcia wrzenia wody około 10minut. Odcedzić i po przestudzeniu pokroić w półksiężyce. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i położyć pokrojone ziemniaki. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ziołami. Piec w temperaturze 160 stopni, około 30minut.
Twój komentarz