Składniki:
Czerwona soczewica 1 i 1/3 szklanki
Ziemniaki 4-6 sztuk
Marchew 2-4 sztuki
Seler 1 mała sztuka
Cebula 2 sztuki
Czosnek 4 ząbki
Woda 2,5 litra
Przeciez pomidorowy 500ml
Ziele angielskie 6 sztuk
Liść laurowy 4 sztuki
Majeranek 2 łyżeczki
Słodka papryka 2 łyżeczki
Oregano 2 łyżeczki
Curry 1 łyżeczka
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 litra wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe,seler, pokrojąna w kostkę marchewkę, a po chwili również pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i słodką mieloną papryką.
Twój komentarz