mgr Katarzyna Barańska
08 Luty

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prosta i szybka w przygotowaniu

Składniki:

Czerwona soczewica  1 i 1/3 szklanki

Ziemniaki  4-6 sztuk

Marchew  2-4 sztuki

Seler  1 mała sztuka

Cebula  2 sztuki

Czosnek  4 ząbki

Woda  2,5 litra

Przeciez pomidorowy  500ml

Ziele angielskie  6 sztuk

Liść laurowy  4 sztuki

Majeranek  2 łyżeczki

Słodka papryka  2 łyżeczki

Oregano  2 łyżeczki

Curry  1 łyżeczka

Sól  do smaku

Sposób przygotowania:

W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 litra wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe,seler, pokrojąna w kostkę marchewkę, a po chwili również pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i słodką mieloną papryką.

Twój komentarz




POKAŻ