Składniki:
- mąka pełnoziarnista 1 szklanka
- mąka pszenna 0.5 szklanki
- drożdże 3.5 g
- sól morska 1 łyżeczka
- oliwa extra vergine 2 łyżki stołowe
- jogurt naturalny 0.25 szklanki
- woda 0.25 szklanki
- czosnek 1 ząbek
- passata pomidorowa 3 łyżki stołowe
- oregano 1 łyżeczka
- bazylia 1 łyżeczka
- mozzarella light 20 g
- pomidorki cherry 5 szt.
- bazylia 3 liście
- rukola 1 garść
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i pełnoziarnistą mieszamy z drożdżami (w przepisie użyto drożdży instant) i solą morską. Dodajemy niecałą łyżkę stołową oliwy, jogurt naturalny i letnią wodę. Mieszamy, a następnie dokładnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i odkładamy do miski. Ciasto na pizze fit przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, cienko rozwałkowujemy je na blacie posypanym odrobiną mąki. Opcjonalnie zawijamy brzegi ciasta do środka. Rozwałkowane ciasto na fit pizzę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy sos pomidorowy do pizzy. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę, mieszamy z passatą pomidorową. Do sosu dodajemy po pół łyżeczki bazylii i oregano. Nakładamy sos łyżką na środek ciasta i rozprowadzamy okrężnymi ruchami po całości. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. W międzyczasie ścieramy na tarce mozzarellę, a pomidorki przekrajamy na pół. Po 5 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je startym serem, a na wierzchu wykładamy przepołowione pomidorki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Po wyjęciu na wierzchu kładziemy kilka świeżych liści bazylii i rukoli.
Twój komentarz