Składniki:
Mąka pszenna 1szklanka
Mleko 1 i 1/3 szklanki
Jajko 1sztuka
Świeży szpinak 400g
Sól i cukier 1szczypta
Olej do smażenia 1łyżka
Ser feta 100g
Czosnek 2-3 ząbki
Pomidor pół sztuki
Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Oliwa z oliwek 1łyżka
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W misce umieść mąkę, dodaj mleko i jajko oraz szczypte cukru i soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj mleka lub wody. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przygotuj nadzienie: na oliwie z oliwek podsmaż przecisnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko, aż cały płyn wyparuje. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia i dodaj ser feta. Na usmażone naleśniki nakładaj szpinakowy farsz, zawijaj i podawaj na sałacie z dodatkiem pomidora. Smacznego!
Twój komentarz