mgr Katarzyna Barańska
09 Luty

Wytrawne naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Mąka pszenna  1szklanka

Mleko  1 i 1/3 szklanki

Jajko  1sztuka

Świeży szpinak  400g

Sól i cukier  1szczypta

Olej do smażenia  1łyżka

Ser feta  100g

Czosnek  2-3 ząbki

Pomidor  pół sztuki

Gałka muszkatołowa  pół łyżeczki

Oliwa z oliwek   1łyżka

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W misce umieść mąkę, dodaj mleko i jajko oraz szczypte cukru i soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj mleka lub wody. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.  Przygotuj nadzienie: na oliwie z oliwek podsmaż przecisnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko, aż cały płyn wyparuje. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia i dodaj ser feta. Na usmażone naleśniki nakładaj szpinakowy farsz, zawijaj i podawaj na sałacie z dodatkiem pomidora. Smacznego!

 

 

Twój komentarz




POKAŻ