Składniki:
Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (85g)
Papryka czerwona 1sztuka (140g)
Ogórek kiszony 2sztuki (100g)
Szynka drobiowa 10plasterków (150g)
Cebula 1średnia sztuka (70g)
Mąka pszenna lub orkiszowa 2szklanki (300g)
Proszek do pieczenia 2łyżeczki (8g)
Sól 1/2 łyżeczki
Papryka w proszku 1/2 łyżeczki
Starty żółty ser 2 i 1/2 szklanki (200g)
Jajka 2sztuki (120g)
Maślanka 1szklanka (250g)
Olej rzepakowy 7łyżek (75g)
Sposób przygotowania:
Paprykę, ogórki kiszone, cebulę i szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki przełożyć do miski, dodać mąkę, sól, sypką paprykę i proszek do pieczenia oraz 3/4 porcji startego sera. Rozgrzać piekarnik do 200stopni. Jaja, olej i maślankę wymieszać i dodać do składników w misce. Wymieszać dokładnie. Foremki do babeczek wypełnić ciastem i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, do uzyskania złotego koloru.
Twój komentarz