mgr Katarzyna Barańska
01 Marz

Śniadanie dla małego smyka

Wytrawne muffinki

Składniki:

Kukurydza konserwowa  1/2 puszki (85g)

Papryka czerwona  1sztuka (140g)

Ogórek kiszony  2sztuki (100g)

Szynka drobiowa  10plasterków (150g)

Cebula  1średnia sztuka (70g)

Mąka pszenna lub orkiszowa  2szklanki (300g)

Proszek do pieczenia  2łyżeczki (8g)

Sól  1/2 łyżeczki

Papryka w proszku  1/2 łyżeczki

Starty żółty ser  2 i 1/2 szklanki (200g)

Jajka  2sztuki (120g)

Maślanka  1szklanka (250g)

Olej rzepakowy  7łyżek (75g)

Sposób przygotowania:

Paprykę, ogórki kiszone, cebulę i szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki przełożyć do miski, dodać mąkę, sól, sypką paprykę i proszek do pieczenia oraz 3/4 porcji startego sera. Rozgrzać piekarnik do 200stopni. Jaja, olej i maślankę wymieszać i dodać do składników w misce. Wymieszać dokładnie. Foremki do babeczek wypełnić ciastem i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, do uzyskania złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ