Składniki:
Feta/ mozzarella 50g
Ugotowany burak 1sztuka
Pomarańcza/ mango/ brzoskwinia 1sztuka
Awokado 1sztuka
Pomidorki koktajlowe 6sztuk
Liście szpinaku/ rukoli 1garść
Orzechy laskowe/ włoskie/ migdały 1łyżka
Oliwa z oliwek 1łyżka
Płynne masło orzechowe 1łyżeczka
Przyprawy: szczypta pieprzu, 1łyżeczka soku z cytryny/ limonki
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obierz i podziel na cząstki, odlewając powstały przy tym sok do oddzielnej miseczki. Dodaj do niego masło orzechowe i oliwę, wymieszaj i przypraw pieprzem. Buraka pokrój w kostkę, wymieszaj z cząstkami pomarańczy i wyłóż na dno słoika/ pojemnika, a następnie układaj warstwami: liście szpinaku/ rukoli, cząstki awokado skropione sokiem z cytryny/ limonki i doprawione solą i pieprzem oraz pomidorki koktajlowe. Całość polej sosem pomarańczowym i posyp pokruszonym/ startym serem oraz orzechami.
Twój komentarz