mgr Katarzyna Barańska
11 Marz

Kolorowy burak w słoiku

Szybki lunch do pracy

Składniki:

Feta/ mozzarella  50g

Ugotowany burak  1sztuka

Pomarańcza/ mango/ brzoskwinia  1sztuka

Awokado  1sztuka

Pomidorki koktajlowe  6sztuk

Liście szpinaku/ rukoli  1garść

Orzechy laskowe/ włoskie/ migdały  1łyżka

Oliwa z oliwek  1łyżka

Płynne masło orzechowe  1łyżeczka

Przyprawy: szczypta pieprzu, 1łyżeczka soku z cytryny/ limonki

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obierz i podziel na cząstki, odlewając powstały przy tym sok do oddzielnej miseczki. Dodaj do niego masło orzechowe i oliwę, wymieszaj i przypraw pieprzem. Buraka pokrój w kostkę, wymieszaj z cząstkami pomarańczy i wyłóż na dno słoika/ pojemnika, a następnie układaj warstwami: liście szpinaku/ rukoli, cząstki awokado skropione sokiem z cytryny/ limonki i doprawione solą i pieprzem oraz pomidorki koktajlowe. Całość polej sosem pomarańczowym i posyp pokruszonym/ startym serem oraz orzechami.

Twój komentarz




POKAŻ