
Składniki:
Żólta cukinia, oczyszczona 400g
Marchew, batat lub dynia 100g
Czosnek 1ząbek (można pominąć)
Cebula lub por pół/kawałek
Oliwa z oliwek 1łyżka
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Kurkuma szczypta (można pominąć)
Imbir w proszku pół łyżeczki
Bulion warzywny 2litry
Chipsy z jarmużu
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni w opcji z termoobiegiem. Czosnek i wszystkie warzywa, umyte, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Zagotowujemy wywar warzywny, przekładamy do niego upieczone warzywa i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco z chipsami z jarmużu.
Twój komentarz