mgr Katarzyna Barańska
21 Marz

Zupa krem

Krem z pieczonej żóltej cukini z chipsami z jarmużu

Składniki:

Żólta cukinia, oczyszczona  400g

Marchew, batat lub dynia  100g

Czosnek  1ząbek (można pominąć)

Cebula lub por  pół/kawałek

Oliwa z oliwek  1łyżka

Sól  do smaku

Pieprz biały  do smaku

Kurkuma  szczypta (można pominąć)

Imbir w proszku  pół łyżeczki

Bulion warzywny  2litry

Chipsy z jarmużu

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180stopni w opcji z termoobiegiem. Czosnek i wszystkie warzywa, umyte, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Zagotowujemy wywar warzywny, przekładamy do niego upieczone warzywa i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco z chipsami z jarmużu.

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ