Składniki:
Mleczko kokosowe gęste 21% 400ml
Masło orzechowe 2czubate łyżki
Ksylitol/ inulina/ stewia opcjonalnie
Pokruszone orzeszki ziemne 3łyżki
Przyprawy: sól, cynamon
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe przelej do garnuszka, dodaj masło orzechowe, cynamon, ksylitol i mieszając trzepeczką,podgrzewaj, aż masa stanie się jednolita. Wystudź ją. Kiedy będzie zimna, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Zamrażaj około 6 godzin, mieszając co godzinę masę. Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie wymieszaj z solą i wystudź. Przy ostatnim mieszaniu masy posyp ją pokruszonymi orzechami i ponownie wstaw do zamrażarki. Aby łatwiej było nakładać lody, wyjmij je ok. 15 minut przed podaniem.
Twój komentarz