mgr Katarzyna Barańska
22 Marz

Domowe lody

Lody "słony karmel"

Składniki:

Mleczko kokosowe gęste 21%  400ml

Masło orzechowe  2czubate łyżki

Ksylitol/ inulina/ stewia  opcjonalnie

Pokruszone orzeszki ziemne  3łyżki

Przyprawy: sól, cynamon

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe przelej do garnuszka, dodaj masło orzechowe, cynamon, ksylitol i mieszając trzepeczką,podgrzewaj, aż masa stanie się jednolita. Wystudź ją. Kiedy będzie zimna, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Zamrażaj około 6 godzin, mieszając co godzinę masę. Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie wymieszaj z solą i wystudź. Przy ostatnim mieszaniu masy posyp ją pokruszonymi orzechami i ponownie wstaw do zamrażarki. Aby łatwiej było nakładać lody, wyjmij je ok. 15 minut przed podaniem.

Twój komentarz




POKAŻ