Składniki:
Komosa ryżowa 1/2 szklanki
Filet z indyka 150g
Pieczarki lub grzyby leśne 100g
Szalotka 1sztuka
Cukinia 1sztuka
Fasolka szparagowa zielona 200g
Olej lniany 2łyżeczki
Oliwa z oliwek 1łyżka
Orzechy włoskie 1łyżka
Przyprawy: szczypta soli, pieprz, tymianek, cząber
Natka pietruszki opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłucz dokładnie i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Fasolkę pokrój i gotuj na parze lub w gorącej wodzie około 20minut. Filet pokrój na mniejsze kawałki, dopraw tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem, wymieszaj. Skrop oliwą i odstaw na kilka minut. Cukinię zetrzyj na wstążki, posyp pieprzem. Na patelnię wlej oliwę, dodaj kawałki mięsa, szalotkę i pieczarki i podduś pod przykryciem około 10minut. Przypraw do smaku. Dorzuć ugotowaną fasolkę, wstążki cukinii, odsączoną komosę i wymieszaj. Ciepłe danie wyłóż na talerz, każdą porcję polej łyżeczką oleju lnianego, posyp połową orzechów i posiekaną natką.
Twój komentarz