Składniki:
Ugotowana brązowa soczewica 150g
Cebula 1sztuka
Pomidor bez skórki 4sztuki
Por 1kawałek
Feta 100g
Mozzarella 100g
Jajko 1sztuka
Oliwa z oliwek 1łyżka
Przyprawy: po 1łyżeczce oregano, cząbru, suszonej bazylii, papryki suszonej, kurkumy, wyciśniętego czosnku, szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i duś ok.5minut, następnie wsyp soczewicę, dodaj paprykę, bazylię i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, lekko rozgniatając ziarenka. Przełóż masę do miski. Cukinię pokrój w plastry, por w talarki, a pomidory w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastry cukinii i pora, posyp ziołami i czosnkiem, na tym ułóż porcję soczewicy z cebulą, część pokrojonych pomidorów, posól i ponownie przykryj plastrami cukinii i porem itd., aż do wyczerpania składników. Wierzch posyp porkuszoną mozzarellą. Roztrzep jajko, dodaj zioła i sól, wkrusz fetę i wymieszaj. Zalej zapiekankę masą jajeczną. Piecz ok. 35minut w 180st.C. Podawaj ze świeżą surówką.
Twój komentarz