mgr Katarzyna Barańska
26 Marz

Kuchnie świata

Kurczak po chińsku

Składniki:

Mięso drobiowe  200g

Mieszanka chińska mrożona  400g

Seler naciowy  1łodyga

Szalotka  1sztuka

Czosnek  1-2 ząbki

Ostra papryczka  1sztuka

Imbir świeży  kawałek

Przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy, papryka ostra i słodka

Olej rzepakowy/kokosowy  2łyżki

Makaron sojowy/ryżowy  30g

Bulion warzywny  300ml

Natka pietruszki/kolendra  do posypania

Sposób przygotowania:

Mięso przypraw curry, ostrą i słodką papryką oraz pieprzem i skrop sosem sojowym. Zostaw na 30minut do zamarynowania. Na patelnię typu wok wlej olej, dodaj mięso, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę i selera. Przypraw solą, pieprzem i duś około 3minuty. Dodaj mieszankę warzywną, starty imbir, wlej bulion i duś około 15minut. Na koniec dorzuć makaron, i duś pod przykryciem aż makaron zmięknie. Przed podaniem posyp zieleniną.

Twój komentarz




POKAŻ