mgr Katarzyna Barańska
29 Marz

Szybka przekąska

Placki z batatów z kurkumą,papryką i sezamem

Składniki:

Batat  1duża sztuka

Mąka gryczana/owsiana/orkiszowa  1/2szklanki

Przyprawy: po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, kurkuma, szczypta soli, 1 łyżeczka nasion kuminu, tymianku, sezamu

Sposób przygotowania:

Batata obierz, pokrój i ugotowuj w rondelku do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na papkę. Przełóż do miski, dodaj mąkę i przyprawy i zagnieć całość na ciasto. Ulep z niego kulę i odstaw na 15minut. Następnie podziel na równe części i rozwałkuj na cienkie placki. Usmaż je na suchej patelni po ok. 2minuty z każdej strony. Przełoż placki do głębokiego talerza i przykryj ściereczką, żeby zmiękły i wysychały. Jedz zamiast pieczywa.

Twój komentarz




POKAŻ