mgr Katarzyna Barańska
08 Marz

Dietetyczny kebab na kolorowo

Przepis na domowy kebab

Składniki na orkiszowe bułki pita:

Mąka razowa lub orkiszowa  1/2 szklanki

Świeże drożdże  2łyżki

Cukier  duża szczypta (do rozczynu drożdżowego)

Oliwa z oliwek  1łyżka

Ciepła woda  1/4 szklanki

Przyprawy: szczypta soli, 1 łyżeczka oregano/ tymianku/ bazylii/ cząbru

Składniki nadzienia:

Wędzone tofu/ krewetki/ mięso z kurczaka/ feta/ grillowany halloumi  200g

Papryka  1sztuka

Cebula/ por  1sztuka

Cukinia  1mała sztuka

Oliwki  kilka sztuk

Pokrojony brokuł/ kalafior/ pieczarki  1miseczka

Oliwa z oliwek  1łyżka

Sposób przygotowania:

Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Do mąki dodaj sól, zioła, oliwę oraz wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Następnie przełóż miękkie ciasto do miseczki, przykryj lnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, uformuj placki i rozwałkuj lekko, żeby miały około pół centymetra grubości. Kładź je kolejno na suchą, rozgrzaną patelnię i piecz, aż spęcznieją. Po ostudzeniu przekrój i napełnij nadzieniem.

Twój komentarz




POKAŻ