Składniki na orkiszowe bułki pita:
Mąka razowa lub orkiszowa 1/2 szklanki
Świeże drożdże 2łyżki
Cukier duża szczypta (do rozczynu drożdżowego)
Oliwa z oliwek 1łyżka
Ciepła woda 1/4 szklanki
Przyprawy: szczypta soli, 1 łyżeczka oregano/ tymianku/ bazylii/ cząbru
Składniki nadzienia:
Wędzone tofu/ krewetki/ mięso z kurczaka/ feta/ grillowany halloumi 200g
Papryka 1sztuka
Cebula/ por 1sztuka
Cukinia 1mała sztuka
Oliwki kilka sztuk
Pokrojony brokuł/ kalafior/ pieczarki 1miseczka
Oliwa z oliwek 1łyżka
Sposób przygotowania:
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Do mąki dodaj sól, zioła, oliwę oraz wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Następnie przełóż miękkie ciasto do miseczki, przykryj lnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, uformuj placki i rozwałkuj lekko, żeby miały około pół centymetra grubości. Kładź je kolejno na suchą, rozgrzaną patelnię i piecz, aż spęcznieją. Po ostudzeniu przekrój i napełnij nadzieniem.
Twój komentarz