
Składniki:
Buraki 8 średnich sztuk
Ugotowana kasza jaglana 1/2 szklanki
Mleko kokosowe 1/2 szklanki
Cebula 1 sztuka
Czosnek 2 duże ząbki
Jabłko 1 sztuka
Świeży imbir 2 cm
Przyprawy: 1/2 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kurkumy i nasion mielonej kolendry, szczypta majeranku
Oliwa z oliwek 1łyżka
Sól morska lub himalajska do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200'C. Umyte buraki zawiń w folię aluminiową. Piecz około 40 minut. Kiedy przestygną, obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek oraz starty imbir. Gotuj około 3 minuty. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko i zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dopraw solą do smaku. Po upływie 10 minut wlej mleko kokosowe i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze około 5 minut. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Zachowaj trochę mleka kokosowego do dekoracji.
Twój komentarz