Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki na omlet pieczony
- 4 średnie jajka
- pół szklanki mleka (125ml)
- 4 czubate łyżki mąki pszennej - 100 g
- 150 g szpinaku np. świeżego baby
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
Składniki na wypełnienie rolady
- 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 250 g kremowego serka typu Philadelphia
- siekane zioła: koperek i pietruszka
W wysokim naczyniu umieścić szpinak. Wlać pół szklanki mleka. Dodać szczyptę soli, cukier oraz wbić jajka. Całość miksować ręcznym blenderem. Do zmiksowanej masy szpinakowej dodać przesianą mąkę i całość jeszcze raz zmiksować na gładko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto omletowe wyłóżyć na całą powierzchnię blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Po upieczeniu wyjąć blachę. Papier z omletem przełożyć na blat. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z papierem. Zostawić do przestudzenia na 20 minut. Po tym czasie odwinąć omlet (papier nadal zostaje). Całą powierzchnię wysmarować serkiem śmietankowym. Kolejno ułożyć obok siebie plastry łososia. Gotową roladę zawinąć w ten sam papier i odłożyć do lodówki, do schłodzenia. Wystarczy 30 minut. SMACZNEGO !!!
Twój komentarz