Składniki na 3-4 porcje:
- 2 pęczki botwiny z liśćmi
- 1 l maślanki lub kefiru
- 3 szt. ogórka (średniej wielkości)
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypioru-dymki
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny
- 4 ugotowane na twardo jajka
Sposób przygotowania:
Botwinę i buraki oczyść pod wodą, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Trzeba ją zagotować, aby powstał wywar. Zalej warzywa wodą i posól do smaku (jak ziemniaki). Gotuj około 10 minut i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Ogórek obierz (jeśli chcesz, ale nie musisz tego robić) i razem z rzodkiewką zetrzyj na grubych oczkach. Jeżeli wolisz, możesz je pokroić w bardzo drobną kostkę. Warzywa przełóż na sitko, lekko posól i pozwól puścić wodę. W tym czasie posiekaj koperek i szczypior. Do miski lub garnka wlej maślankę albo kefir i dodaj wywar botwinkowy wraz z całą zawartością. Dolej sok z cytryny i sprawdź smak. Następnie dorzuć odsączone warzywa oraz posiekane składniki. Dopraw solą wedle uznania i nie zapomnij o czarnym pieprzu. Gotowy chłodnik włóż do lodówki na minimum godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Podawaj solo lub z gotowanym na twardo jajkiem.
Twój komentarz