mgr Katarzyna Barańska
22 Lip

Chłodnik litewski w wersji FIT

Ta wersja chłodnika zostala odchudzona poprzez rezygnację z tlustej śmietany i cukru. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 pęczki botwiny z liśćmi
  • 1 l maślanki lub kefiru
  • 3 szt. ogórka (średniej wielkości)
  • 1 duży pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypioru-dymki
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Botwinę i buraki oczyść pod wodą, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Trzeba ją zagotować, aby powstał wywar. Zalej warzywa wodą i posól do smaku (jak ziemniaki). Gotuj około 10 minut i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Ogórek obierz (jeśli chcesz, ale nie musisz tego robić) i razem z rzodkiewką zetrzyj na grubych oczkach. Jeżeli wolisz, możesz je pokroić w bardzo drobną kostkę. Warzywa przełóż na sitko, lekko posól i pozwól puścić wodę. W tym czasie posiekaj koperek i szczypior. Do miski lub garnka wlej maślankę albo kefir i dodaj wywar botwinkowy wraz z całą zawartością. Dolej sok z cytryny i sprawdź smak. Następnie dorzuć odsączone warzywa oraz posiekane składniki. Dopraw solą wedle uznania i nie zapomnij o czarnym pieprzu. Gotowy chłodnik włóż do lodówki na minimum godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Podawaj solo lub z gotowanym na twardo jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ