mgr Katarzyna Barańska
22 Lip

Chodnik pomidorowy - gazpacho

Prosty przepis, błyskawiczny w przygotowaniu, idealny na wyjątkowo upalne dni, gdy na zupę pomidorową jest po prostu za gorąco!

 Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 cebula dymka (biała część)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (1/3 szklanki)
  • 1 łyżka erytrolu lub innego słodzika
  • sól i pieprz do smaku.

Pomidory i paprykę umyj, pozbaw niepotrzebnych elementów i pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera kielichowego lub wysokiej miski. Dodaj cebulkę, erytrol oraz oliwę i miksuj około 2 minuty - składniki muszą się dobrze ze sobą połączyć. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie włóż do lodówki. To bardzo dietetyczne danie, doskonałe jako przystawka lub lekka przekąska.

Twój komentarz




POKAŻ