
Składniki:
- mąka pszenna/pełnoziarnista - 200g
- ksylitol - 100g
- kakao - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- jajko - 2 sztuki
- mleko - 150 ml
- maslo roztopione - 3 łyżki
- gorzlka czekolada - 80g
- maliny - 24 sztuki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. Do każdej foremki nakładamy łyżkę masy, na niej kładziemy po 2 maliny i zakrywamy drugą łyżką masy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia.
Twój komentarz