mgr Katarzyna Barańska
19 Wrze

Muffinki czekoladowe z malinami

Pyszne muffinki z malinami (24 sztuki)

Składniki: 

- mąka pszenna/pełnoziarnista - 200g

- ksylitol - 100g

- kakao - 2 łyżki

- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

- sól - szczypta

- jajko - 2 sztuki

- mleko - 150 ml

- maslo roztopione - 3 łyżki 

- gorzlka czekolada - 80g

- maliny - 24 sztuki

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. Do każdej foremki nakładamy łyżkę masy, na niej kładziemy po 2 maliny i zakrywamy drugą łyżką masy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia. 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ