Nieregularność żywienia może, bowiem rzutować na szereg rozmaitych problemów. Kiedy organizm otrzymuje energię i składniki odżywcze w sposób chaotyczny i nieusystematyzowany nie jest w stanie wykorzystać ich skutecznie na bieżące potrzeby, w efekcie czego cierpi nie tylko organizm matki, ale również dziecka. Brak regularnych posiłków wywołuje ponadto częste momenty głodu, które wzmagają chęć spożywania produktów słodkich lub tłustych. Organizm, wysyłając takie sygnały, zmierza do jak najszybszego wyrównania niedoborów energetycznych. Prowadzi to często do objadania się niekorzystnymi dla zdrowia produktami, jak słodkie czy słone, bądź smażone w głębokim tłuszczu przekąski. Dlatego brak regularnych posiłków sprzyja również często nadmiernemu przybieraniu na wadze w trakcie ciąży, a także tworzeniu się rozstępów skórnych. Dlatego kobieta ciężarna powinna spożywać min. 5 posiłków dziennie. Powinna także unikać długich przerw między posiłkami, by stężenie glukozy we krwi podczas całej doby było bardziej wyrównane. Ma to szczególne znaczenie u kobiet mających skłonność do cukrzycy.
Polecane artykuły
Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży?
czytaj więcejOdpowiednia podaż kalorii w diecie ciężarnej kobiety jest niezwykle istotna. Nie oznacza to jednak, że potrzeby energetyczne w ciąży są na tyle wysokie, by pojawiała się konieczność stosowania diety o ...
Co lubi mózg?
czytaj więcejMózg człowieka jest znacznie bardziej skomplikowaną maszynerią niż reaktor atomowy. Podstawą dobrze pracującego centrum dowodzenia, jest zaopatrzenie go w energię. Z zasobów całego organizmu mózg zużywa jej 20%, czerpiąc głównie ...